‘Waarom ben je zo vaak afwezig?’

‘Waarom ben je zo vaak afwezig?’

Die vraag hoor ik heel vaak. ‘Waarom ben je er nooit?’of ‘Vind je het niet leuk meer?’ of ‘Heb je geen zin of zo?”. Ik zal meteen maar met de deur in huis vallen. Ik heb Scoliose. Scoli-wat?! Ja, Scoliose. Letterlijk vertaald uit het Grieks: skolios = krom.

Scoliose is een zijdelingse verkromming van je rug. Hierdoor ontstaat er 1 bocht en soms 2. Redelijk apart wel hè? Als iemand twee bochten heeft kun je dit zien als een S. De ruggengraat ziet er dan uit als de hoofdletter S. Heeft iemand 1 bocht, dan kun je dit zien als een C. Naast alle bochten en dingen kan je wervelkolom ook om haar as draaien (torsiescoliose). Dit veroorzaakt dan een bochel. Wanneer je wervelkolom zich om haar as draait kun je dit zien als een handdoek die je uitwringt!

Bij mij is in 2008 ontdekt dat ik Scoliose heb. Door de schooldokter notabene. Ik heb toen een afspraak moeten maken bij de huisarts en zij heeft mij weer doorgestuurd naar het ziekenhuis. Hier hebben zij foto’s gemaakt en mijn rug was inderdaad scheef. Omdat zij in dat ziekenhuis niet gespecialiseerd waren in Scoliose ben ik weer doorverwezen naar het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam. Daar hebben ze weer foto’s gemaakt en toen kwamen ze erachter dat mijn rug toch wel redelijk scheef was. Ik heb twee bochten, dus een S-vorm, en een torsiescoliose. Nou hoezee dacht ik toen. Op de röntgenfoto’s konden ze natuurlijk ook meteen zien hoe groot mijn bochten waren(hoeveel graden). Ze meten dan je grootste bocht en bij mij was dit 35 graden. 35 graden betekent dat je een brace krijgt aangemeten die je vervolgens 23 uur per dag moet dragen. Vanaf 40 graden gaan ze opereren en dit wil zeggen dat ze je rug vast zetten met pennen.img 7885 225x300 - 'Waarom ben je zo vaak afwezig?'

Ik werd doorverwezen naar een instrumentmaker en daar werd mijn brace gemaakt. Helemaal op maat natuurlijk met overal drukpunten zodat mijn rug niet schever kon groeien. Omdat dat best heftig is, moest ik een week in het ziekenhuis blijven. Hier kon ik wennen aan mijn brace en kon ik het langzaam opbouwen naar 23 uur per dag. Ook kreeg ik elke dag fysiotherapie omdat je je anders gaat bewegen. Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik mezelf zo scheef vond mét brace. Nee Kim-Elise. Je bent nu juist recht. Afijn, na een week was ik thuis en droeg ik dat monsterlijke ding dus 23 uur per dag.

IMG 7998 e1482318361658 225x300 - 'Waarom ben je zo vaak afwezig?'

Zie hier, mijn harnas. Officieel heet het een Boston Brace maar dat staat zo ‘medisch’. En het lijkt meer op een harnas. Hier kan ik ook erg kort over zijn. Vreselijk ding en dat voor een lange tijd (lees: jaren) En met dat ding moest ik dan ook nog oefeningen doen bij een fysiotherapeut. Mega charmant, dat kun je je wel voorstellen natuurlijk. Deze brace droeg ik onder mijn kleren en kon ik niet zelf aandoen. Om hem aan te trekken had ik mijn moeder nodig. Ik deed hem dan om en ging op bed liggen en vervolgens sprong mijn moeder bovenop me om hem vast te maken. Niet helemaal waar natuurlijk maar ze moest wel met een knie op mijn brace leunen omdat hij anders te los ging zitten.

Ik maak nu wel allemaal grapjes maar eigenlijk vind ik het helemaal niet leuk. We zijn nu zoveel jaar verder en ik heb er heel erg veel last van. Het is ook eigenlijk gewoon echt kut. Jep. Mijn schouderblad steekt uit (Hallo Quasimodo) en mijn taille is ongelijk. Perfect natuurlijk. Maakt je totaal niet onzeker hahaha. En natuurlijk zijn er veel ergere dingen hoor maar voor mij is dit even een erg ding. Ik vind het dan ook erg lastig om er over te praten. Ik twijfel ook erg of ik dit wel online moet zetten. Als je dit leest, jippie! Dan is het me dus gelukt. Waarschijnlijk ben ik nu erg zenuwachtig en ben ik bang voor nare reacties. Please be kind. Ik durf namelijk niet aan te geven wanneer ik pijn heb.

Ik vind het vreselijk om me kwetsbaar op te stellen en ik heb dan het gevoel dat ik aan het zeuren ben. Terwijl ik mijzelf daar natuurlijk alleen maar mee heb en dat is helemaal niet slim want; veel pijn( Ik heb geen idee hoe ik de pijn moet omschrijven haha) = o.a. krachtsverlies in mijn benen en dat is natuurlijk niet zo handig. Mijn kromme rug houdt ook in dat ik niet zo ver en lang kan lopen. En ook te lang zitten en/of staan is niet  oké. Daarbij komt ook nog kijken dat je sneller moe bent omdat je longen minder ruimte hebben aangezien je ribbenkast ook niet helemaal meer klopt. Om die redenen ben ik dan regelmatig afwezig of kan ik niet altijd mee doen met gezellige uitjes. Het is dus niet zomaar even rugpijn. Ik krijg soms ook wel reacties als;’ Ja, ik heb ook wel eens een zere rug’. Niet leuk. 

Vorige maand ben ik weer in het ziekenhuis geweest omdat ik weer erg veel last had en omdat er klachten bij kwamen. Ze hebben weer foto’s gemaakt en mijn bocht is groter geworden. Ik zal de precieze getallen achterwege laten maar het is over de 40 graden helaas (een operatie is nu gelukkig nog niet aan de orde). Maar sinds drie weken heb ik ook weer een brace (maar dan 1 die een stuk vriendelijker eruit ziet) en deze draag ik op dagen dat ik het druk heb en/of veel pijn. Het is wel een brace die ik over mijn kleren draag omdat dit prettiger aanvoelt. Dat vind ik jammer maar aan de andere kant ook wel een beetje fijn omdat mensen dan zien dat ik geen grapje maak. Ik kan dan met weinig woorden duidelijk maken dat ik pijn heb. In januari moet ik naar een neuroloog en dan gaan ze mij op van alles testen om te kijken waar de andere klachten vandaan komen. Ook moet ik nu naar een speciale therapie waar ik leer om te gaan met mijn rug en hoe ik mijn grenzen aan kan geven.img 7995 - 'Waarom ben je zo vaak afwezig?'

En we zijn weer zo’n 870 woorden verder. Ik zal het gaan afronden jongens. Ik heb toch wel een aardig antwoord kunnen typen op ‘Waarom ben je zo vaak afwezig?’. Mochten jullie nou nog vragen hebben mogen jullie die echt stellen hoor, graag zelfs! Ik vind het zelf ook fijn om met mensen te praten die ook Scoliose hebben.  Mag ook via Social Media hoor! Mijn Instagram-naam is: kimelisecom! Ik ben ook erg trots op je als je deze zin ook nog leest. Dat houdt in dat je meer dan 900 woorden hebt gelezen. Inclusief spelfouten die ik waarschijnlijk toch nog over het hoofd heb zien tijdens het controleren. Zenuwen.

 

Oke. Daar gaat ‘ie. Lekker dramatisch ook weer hè. Ik vind het ook echt een eng en dan vraag je je natuurlijk af waarom ik het dan toch ga plaatsen… Snap ik hoor en dat weet ik zelf ook nog niet helemaal en bij twijfel moet je het soms maar wel doen😅.

FullSizeRender 5 300x276 - 'Waarom ben je zo vaak afwezig?'

13 Reacties

 1. Lucienne
  21 december 2016 / 13:22

  Goed stukje! Precies zoals het is en zoals je jezelf voelt. Ben trots op je! 😚 je mams

 2. Dat weet je wel
  21 december 2016 / 13:44

  Ik weet nog toen dit allemaal begon. Super naar! Maar mooi verwoord ies! Ookal snap ik je niet want ja ik heb t niet dus zal je ook nooit exact begrijpen maar vind t wel top hoe je je er door heen slaat! Trots op je hoor nichie!

  Ps. Ik weet nog hoe we je eerste periode met je harnas hadden afgesloten in de eemhof!

  • Kim-Elise Pattinasarany
   21 december 2016 / 22:29

   Dank je wel☺️❤

  • Kim-Elise Pattinasarany
   22 december 2016 / 21:27

   Dank je wel :D!!

 3. Astrid
  21 december 2016 / 19:24

  Hallo Kim-Elise
  Ik ben een “oude” vriendin van je moeder , wij zaten samen op de Mavo, lang geleden 😉Wij kennen elkaar niet maar ik heb je stukje wel gelezen en ik wil je zeggen dat ik het heel dapper vind wat je heb geschreven en on-line heb gezet. Het is ook zo eerlijk geschreven! Hoe meer je erover kan praten hoe beter je ermee om kan gaan. Dit wilde ik gewoon even kwijt. Ik wens je veel sterkte verder en ik hoop dat het naar de toekomst toe beter met je gaat en dat ze oplossingen vinden waar je last van heb.

  • Kim-Elise Pattinasarany
   22 december 2016 / 21:25

   Wat een lief stukje! Dank u wel! En u krijgt de groetjes van mijn moeder hihi!

 4. Debbie
  21 december 2016 / 21:47

  Bewondering ..
  En ookal weet ik niet hoe het precies voelt, in dit stukje voel ik je pijn en het verdriet erachter en leef ik met je mee.
  Wat ben je moedig.

  Sterkte Lieve Kim-Elise ❤
  Ik wens je veel kracht
  Laten we hopen dat het niet verder bergafwaarts zal gaan .
  Is dit een correcte zin hierboven?
  Je snapt heus wat ik bedoel.
  Dikke knuffel
  Deb

  • Kim-Elise Pattinasarany
   21 december 2016 / 22:28

   Wat lief Deb!! Dank he wel❤❤

 5. Ton
  22 december 2016 / 17:39

  XXXX begrijpen elkaar wel denk ik he

 6. Sabrina
  22 december 2016 / 20:50

  Pfoe wat heftig! Ja Een zere rug heb ik idd ook wel eens 🙂 Gelukkig hoef je nog geen operatie!
  Ik snap heel goed dat je snel vindt dat je zeurt, ik heb dat ook. Moeilijk om dat aan te geven, hoewel het zo veel zou helpen. Fijn dat de brace je dat bij kan helpen. Hoe erg dat ding ook is 🙁
  Veel sterkte verder!

  • Kim-Elise Pattinasarany
   22 december 2016 / 21:27

   Vervelend hè :(!Bedankt voor je reactie :D! Ik ben toch wel nieuwsgierig welke Sabrina hierachter zit haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge